Neovlivní.cz: 9. týden roku 2016

Týden napěchovaný událostmi snad ani nemohl skončit bouřlivěji než vyhlášením výsledků parlamentních voleb na Slovensku. V těchto volbách ve skutečnosti nikdo nevyhrál. A prohráli všichni, komentoval situaci list Pravda.

Do parlamentu se dostalo osm stran a analytici váhají, zda se z nesourodé skrumáže vůbec někomu podaří sestavit vládu. První pokus bude mít vítězný Smer-SD současného premiéra Roberta Fica, strana ale významně tratila (před čtyřmi roky získala o 16% hlasů víc) a přišla o parlamentní většinu. Sázka na protiimigrantskou notu, kterou Fico rozehrál v poslední fázi kampaně, Smeru nevyšla. Zřejmě však podle vzoru „proč chodit ke kováříčkovi, když mohu ke kováři“, nahnala nerozhodnuté voliče extremistům. Do parlamentu míří krajně pravicová strana LS NS – Lidová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby; nacionalisty, župana Banskobystrického kraje, který se hlásí k odkazu Slovenského štátu, upozornil na sebe i výroky o cikánských parazitech (psali jsme o něm třeba zde »). A tak, zatímco Fico v neděli oznamoval, že šance na sestavení vlády tu je a jednat bude až s pěti stranami, nezávislý Denník N napsal: „Voľby poslali do parlamentu fašistov. Zrazu je všetko ostatné druhoradé.“

Pojďme domů, kde se opět scéna točila hlavně kolem toho, co Miloš Zeman říká a neříká. V týdnu byl soudem podruhé označen za lháře, když soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Kateřina Sedláková během dvou a půl hodin rozsekla vleklý spor o Peroutku. Respektive o výroky, které slavnému prvorepublikovému žurnalistovi připsal prezident a které Peroutka nikdy nenapsal. Hrad se omlouvat nehodlá, na místě se odvolal a aféru, co bylo nebo nebylo „vlevo dole“ v časopisu Přítomnost, je připraven hnát až k Ústavnímu soudu (psali jsme zde »).

Pokus usměrnit rozjetou hradní mašinu má za sebou Senát.Nejtěsnější většinou (18 hlasů z 35 přítomných) přijal usnesení, v němž žádal Miloše Zemana, aby byl ve svých výrocích zdrženlivější a přestal rozdělovat společnost. „Pan prezident si náhubek nasadit nenechá. Bude otevřeně hovořit o nebezpečí, které představuje migrační krize,“ reagoval na Twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček. A sám Zeman se v neděli na Primě obul do senátorů: „Nepokládáte náhodou za drzost, když instituce, která má třicetiprocentní důvěru, radí tomu, kdo má sedmdesátiprocentní důvěru, jak zvýšit svoji důvěryhodnost,“ ptal se.

A pak znovu, za přikyvování moderátora, rozkládal na prvočástice morálku Ferdinanda Peroutky, byť proběhlý soud byl o jednoduché pravdě: Zda existuje nebo neexistuje článek „Hitler byl gentleman“, kterým prezident už třináct měsíců šermuje.

A ještě jednou Zeman. V sobotu si na Hrad pozval devět set přátel, aby s nimi oslavil tři roky od inaugurace. Oslava, která podle Blesku stála půl milionu, byla ve znamení prezidentovy věty „nesmím ani naznačovat, ale možná, že se tady na Hradě ještě několikrát setkáme,“ která se dá vyložit i jako potvrzení chystané kandidatury v roce 2018 (podrobnosti jsme jako první psali zde »).

Rušno bylo opět kolem Andreje Babiše. Deník Neovlivní.cz publikoval exkluzivní informaci, že evropský úřad pro boj s podvody OLAF po přezkoumání příběhu pochybných dotací na projekt kongresového centra Čapí hnízdo označil případ za vážný a spustil oficiální vyšetřování », potom bylo Babišovi horko i v politice.

Sociální demokraté totiž avizovali, že podpoří opoziční návrh na zpřísnění zákona o střetu zájmů, který by zakazoval členům vlády dělat i vlastní byznys. A jejich firmám bránil hlásit se o veřejné zakázky. Pro Babiše by to znamenalo velké problémy, musel by se vzdát vládní funkce, nebo Agrofertu; rozčileně tedy naznačil, že je možná na čase, aby se oženil s partnerkou Monikou a byznys převedl na ni. ČSSD nakonec ustoupila a hlasovala proti. „Je vidět, že Andrej Babiš má ve Sněmovně více spojenců, než se zdálo,“ komentoval neúspěch svého návrhu Martin Plíšek z TOP 09. Premiér svůj manévr („ano, budeme hlasovat pro“ vs. „ne, nebudeme“) vysvětlil tím, že lépe než jedním pozmeňovákem bude řešit celou záležitost zákonem. „Člen vlády by neměl být ovládající osobou jakékoliv firmy. Vyřešíme to v projednávané novele zákona o střetu zájmů,“ napsal na TwitteruBohuslav Sobotka.

Babiš pak provedl čistku ve společnosti Státní pokladna Centrum sdílených služeb, což je sice podnik s hrozným názvem, ale je to přesně to místo, kde se shromažďují klíčová data ministerstva financí a dalších státních úřadů. A bude centrálou i pro BabišovoEET. Ministerstvo financí v půli týdne odvolalo ředitele společnosti Hanuše Weisla a podle informací deníku Aktuálně.cz následně také obchodního ředitele Ivana Morávka a ekonomickou ředitelku Jitku Havašovou.

Po delší odmlce vyšel na světlo Petr Nečas. Hospodářské noviny jej objevily v Betlémské kapli. Ne, o víru nešlo, padlý politik tu zastupoval společnost Delta Capital na startupové soutěži. „Pracuji na navazování byznysových vztahů s Čínou, jsem součástí několika projektů, které již běží v podobě již zřízených česko-čínských join ventures, které působí na našem území, a další projekty připravujeme, takže je to určitě velice perspektivní záležitost,“ řekl listu Nečas.

Čínu pak skloňoval také ředitel zahraničního odboru Pražského hraduHynek Kmoníček, který má plné práce s přípravou návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Odehraje se na konci března a podle Kmoníčka už je nachystána „hromada“ konkrétních smluv, které propojí čínský a český byznys. Jako příklad dal oblíbený projekt Zemana na propojení Dunaje, Odry a Labe. Poznamenal, že jde o projekt na dlouhá léta, který si vyžádá „obrovské finanční prostředky“. „Už u mě bylo několik čínských delegací včetně té obrovské společnosti, která postavila (přehradu) Three georges (Tři soutěsky) a zajímali se o technické parametry takové věci, protože z čínského pohledu to megaprojekt není,“ řekl Kmoníček během rozhovoru pro ČTK.

V sobotu se udílely filmové (a nově také televizní) ceny Český lev. Nejvíce sošek (šest) připomínajících uťatou lahev minerálky převzali tvůrci filmu Kobry a užovky. Dovolíme si k tomu zacitovat repliku novináře Filipa Rožánka, který bohužel pochopí jen cca šest set tisíc diváků, kteří na slavnostní večer koukali: „Od českých herců a filmařů je moc hezké, že přišli do Rudolfina ocenit úspěšné a vtipné české vědce.“

Jaký původní obsah vám tento týden přinesla redakce Neovlivní.cz?

PŘÍPAD ČAPÍ HNÍZDO

Ve středu jsme publikovali exkluzivní informaci, že evropský OLAF zahájil oficiální vyšetřování okolností, za nichž Agrofert vicepremiéra Andreje Babiše získal 50 dotačních milionů na výstavbu benešovské luxusní farmy Čapí hnízdo. Úřad dotace k Čapímu hnízdu zkoumal od konce loňského roku, nyní přistoupil k oficiálnímu vyšetřování (zprávu najdete zde »).

Kromě evropského úřadu se Čapímu hnízdu věnuje také česká policie. A tady »najdete další exkluzivní zjištění Neovlivní.cz, po jaké lince se vyšetřovatelé vydali. Zajímají se o rodinné příslušníky vicepremiéra. Právě oni se ocitli ve vedení farmy v období, kdy byla dočasně vyvedena z majetku Babišova Agrofertu.

Farmou se nadto musí zabývat také auditní orgán ministerstva financí. Jeho nový šéf Stanislav Bureš se tak dostal do nepříjemné situace, kdy musí během příštích dvou měsíců proklepnout svého vlastního ministra (více zde »). Pokud by Bureš zkonstatoval, že dotace byla oprávněná a policie či OLAF následně dospěly k opačnému názoru, nevyhnul by se sám vyšetřování. Pokud by naopak našel nesrovnalosti, udá firmu „svého“ ministra?

Sám Babiš i jeho Agrofert tvrdí, že dotace pro Čapí hnízdo byla čistá a dosavadní kontroly nikdy nic nekalého neobjevily. Přesto se ministr financí rozhodl k neobvyklému kroku. Po přihrávce ze svých vlastních novin (Mf Dnes), která jej vyzvala, aby 50 milionů vrátil, ve svých vlastních novinách (Mf Dnes) oznámil, že tuto částku věnuje na charitu (podrobněji jsme rozepsali zde »).

DĚNÍ KOLEM ERÚ​

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková rozhodně patří mezi nejviditelnější osobnosti posledních dní. Bojuje hned na několika frontách – s vládou, policií, soudy. Jak to ale je ve skutečnosti? Sklouzla erudovaná expertka za hranu zákona? Nebo se ji mocní snaží odstranit, protože neposlouchá? Odpovědi pro Neovlivní.cz hledala Jana Klímová z Českého rozhlasu, uznávaná novinářka se specializací na byznys, která jako jedna z mála sleduje kariéru Aleny Vitáskové už přes patnáct let. Její profil Aleny Vitáskové nabízíme zde ».

Vitásková se v týdnu dočkala rozhodnutí vlády, že ERÚ nebude spadat pod služební zákon (což by znamenalo její rychlý konec ve funkci). A také oznámila, že rozpouští expertní tým, který připravoval změny tarifního systému plateb za elektřinu. Při té příležitosti se znovu ohradila proti tomu, aby vina za kritizované tarify ležela jen na jejích bedrech. Redakci Neovlivní.cz se podařilo získat dva nezávislé oponentní posudky, které si ERÚ nechal k chystané revoluci v platbách vypracovat. Oba skutečně šéfce vlivného úřadu doporučují změnu „plaťte podle velikosti jističe“ zavést. Posudky si můžete prostudovat tady ».

KOALIČNÍ JISKŘENÍ

V týdnu se (zejména kvůli návrhu změnit, co to je střet zájmů) naštval vicepremiér Andrej Babiš a nechal se několikrát slyšet, že skutečně neví, zda má současná vláda smyl. Šéfredaktorka Neovlivní.cz Sabina Slonková zjišťovala, co se odehrává za zdmi Strakovy akademie, a zjistila, že kabinet ČSSD, ANO a lidovců prochází první skutečnou krizí. Doba příměří a ústupků ve vládě skončila. Zejména ČSSD mění taktiku a rozhodla se proti svému největšímu volebnímu konkurentovi přitvrdit.
„Úterní cesta do práce nebyla pro Andreje Babiše nejpříjemnější. Zastihl jej jeden z bilboardů, kterými ČSSD rozjela kampaň do podzimních krajských voleb. Stálo na nich: ‚Stát není firma. Je to společenství lidí‘. Lídra hnutí ANO to podle jeho spolupracovníků rozčílilo a znovu nastartovalo k výrokům, že taky nemusí dál v koalici sedět. Neuběhlo totiž ani čtyřiadvacet hodin od poslední vládní přestřelky, která se strhla kvůli sporu o výběr mýtného…,“ píše ve své analýze a vy si ji můžete přečíst zde ».

ŽEBŘÍČEK VLIVU VE VLÁDĚ

Už dva roky sedí ve Strakově akademii kabinet Bohuslava Sobotky. Deník Neovlivní.cz přináší v tomto poločase žebříček vlivu ve vládě », přehled, jaká je pozice jednotlivých ministrů. Mezi kriteria našeho indexu patří například kompetence politické i odborné, vnímání mediálního obrazu i zákulisní informace o postavení uvnitř mateřských partají i samotné vlády.
V tomto týdnu jsme publikovali, kdo obsadil příčky čtrnáct a třináct.
Na čtrnáctém místě najdete „ministra bez vlivu“, jak se také říká sociálnímu demokratovi Svatoplukovi Němečkovi. Na jedné straně ho drží lobby pojišťoven a soukromých zdravotnických řetězců, na druhé straně není schopen prosadit svou politiku proti Andreji Babišovi, který ve vládě „drží kasu“ (více zde »).
Třinácté místo je vyhrazeno pro ministra životního prostředí Richarda Brabce, důvody zde ».

UPRCHLÍCI JAK POLITICKÉ TÉMA

Vrátili jsme se ještě jednou k datům, které vykreslují průzkumy veřejného mínění o Češích a jejich postojích k uprchlické krizi.
Podle CVVM dvě třetiny z nás (65 %) soudí, že by Česko vůbec nemělo přijímat ani ty uprchlíky, kteří utekli před válkou. Nechat je zde usadit je přijatelné jen pro 3 % lidí. Od září přitom podíl těch, kdo se k přijetí uprchlíků staví kladně, poklesl o 13 procentních bodů. Zajímavě vychází české názory i v porovnání s dalšími členy V4 – s Poláky a Maďary. Polská veřejnost je v této otázce méně vyhraněná, proti přijetí uprchlíků bylo v lednovém šetření 53 %. V Maďarsku dokonce jen 32 %.
„To je podle mě nejzajímavější moment šetření: Porovnání se zeměmi okolo nás, které jsou nám typově podobné,“ říká socioložka Jarmila Pilecká z CVVM, která výzkumy o náladách ve společnosti zpracovává. „V Polsku, ač je tam politická situace, jaká je, jsou zároveň nálady o něco lepší než u nás. V Česku protiuprchlické nálady stále rostou. Roste to až do extrému.“ Celý rozhovor najdete zde ».

ROZHOVOR TÝDNE

Intelektuálka v pravém slova smyslu. První dáma české sociologie. Zakladatelka a propagátorka genderových studií. Chartistka. Člověk veřejný – homo politicus. V záplavě přívlastků, které se s jejím jménem pojí, můžeme ještě dlouho pokračovat. Ale bylo by to zbytečné. Jiřinu Šiklovou není třeba představovat více. Neovlivní.cz poskytla profilový rozhovor, ve kterém hovoří o strachu z uprchlíků, vládě, ale i komunistickém kriminále, kde strávila rok za podvracení republiky, nebo její zkušenosti s LSD.

Rozhovor jsme kvůli velkému rozsahu rozdělili do dvou částí. V této » můžete číst o uprchlících či politice, v této » pak o feminismu a genderových studiích a rovných příležitostech. „Holky mě budou považovat za zrádkyni ve vlastních řadách, ale jsem přesvědčená, že když ženská zastává opravdu stejnou pozici jako muž, tak stejný plat má,“ řekla například Šiklová. „Ženy často nevezmou pozici, kterou by měly, protože si myslí, že by k práci měly zvládnout ještě všechno ostatní. Domnívají  se, že k roli ženy patří všechny ty věci, které dělají doma. Takže pokud by souhlasily s vedoucí pozicí, už by na to neměly čas.“

 

Sdílet...Share on FacebookTweet about this on Twitter